Rookmelders verplicht in elke woning vanaf 2022
- Geplaatst op
- Door Hans
- 0

Tips voor het plaatsen van rookmelders
Sinds 2003 is het conform het Bouwbesluit verplicht om rookmelders te plaatsen in nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nu een wetswijziging ingediend om rookmelders ook voor bestaande bouw van vóór 2003 verplicht te stellen. Dit gaat dan al in per 1 juli 2022
Sinds 2003 is het conform het Bouwbesluit verplicht om rookmelders te plaatsen in nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nu een wetswijziging ingediend om rookmelders ook voor bestaande bouw van vóór 2003 verplicht te stellen. Dit gaat dan al in per 1 juli 2022
Wij helpen u graag met het kiezen van de juiste melder maar misschien nog wel belangrijker; de rookmelder dient op de juiste manier geplaatst te worden voor een goede en betrouwbare werking.
Rookmelders redden levens
De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets, je neus werkt niet. Alleen je gehoor werkt nog. Als je wasdroger kortsluiting maakt en brand veroorzaakt, word je van de rooklucht dus niet wakker. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raak je snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten. Rookmelders zijn van levensbelang, en niet alleen als je slaapt! Hoe sneller je een brand ontdekt, des te meer tijd en kans heb je om je huis veilig te verlaten.
Het plaatsen van rookmelders
Hang rookmelders op aan het plafond van elke ruimte (verkeersruimtes) waarop slaapkamers uitkomen. Meestal is dat een overloop, hal, of gang. Maar het kan ook een andere kamer zijn. Aan het plafond van het trapgat is ook een goede plaats. Het beste is om alle ruimten, waar u doorheen moet als u uw huis bij brand ontvlucht, te voorzien van rookmelders of hittemelders.
Kleine woningen met een woonlaag
Bij kleine woningen met één bouwlaag is één rookmelder meestal voldoende. De beste plaats ervoor is de gang of hal waar de meeste kamers op uitkomen. Zorg ervoor dat u het geluid van de rookmelder in iedere slaapkamer kunt horen!
Grote woningen of woningen met meer woonlagen
Bij woningen met meerdere woonlagen doet u er verstandig aan op iedere verdieping een melder te plaatsen, bij voorkeur op de slaapverdieping, boven de trap tegen het plafond. Voor een maximale beveiliging, ongeacht het aantal woonlagen, kunt u in iedere ruimte waar regelmatig iemand is een melder plaatsen. Denk met name aan de woonkamer, slaapkamer(s) en iedere ruimte waar een elektrisch apparaat staat.
In alle gevallen
Hang de rookmelder(s) aan het plafond, rook stijgt namelijk altijd omhoog. Om deze manier wordt u het snelst gewaarschuwd, en kunt u snel en veilig de ruimte verlaten.
Ongeschikte plekken voor een rookmelder;
Er zijn ook plekken waar u uw rookmelder beter niet kunt ophangen, omdat hij dan waarschijnlijk vaak 'vals alarm' zal veroorzaken.
Deze ongeschikte plekken zijn:
- Plekken waar waterdampen of dampen van bakken en braden hangen, zoals dichtbij de deur van een douche/badkamer of in de keuken.
- Bij een ventilatoropening of boven verwarmingstoestellen kunnen rookdeeltjes door luchtstroming de rookmelder niet bereiken.
- In de garage; uitlaatgassen kunnen ook ongewenst alarm veroorzaken.
- Dicht bij lampen raakt de rookmelder vervuild door stof. Hang ze minimaal 30 cm van een lamp af.
Is een rookmelder moeilijk te installeren?
Een rookmelder installeren is heel simpel. U plaatst de batterij in de houder (behalve bij rookmelders met ingebouwde batterij) en monteert de rookmelder aan het plafond. Als u een schroevendraaier kunt hanteren, kunt u ook een rookmelder plaatsen.
Tip! Hang rookmelders direct op als u ze koopt, u zult niet de eerste zijn waar een brand plaats vindt en de rookmelder nog in de kast lag.
Koolmonoxidemelder
Plaats de koolmonoxidemelder vlakbij de plaats waar lekkage kan ontstaan, zoals de cv-ketel, gaskachel, gasboiler of open gashaard.
Voor meer informatie of wilt u een professionele plaatsing volgens de NEN 2555 van uw rookmelder(s) kunt u altijd terecht per -email of neem telefonisch contact met ons op voor een vrijblijvende inventarisatie op uw locatie.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...